06/10/2024
Najnovije vesti

In memoriam- Anto Tadić

Autor 07/07/2024

Valjevo je u četvrtak 4.juna ostalo bez jednog od najboljih boksera valjevskog Metalca iz 80-tih godina- Ante Tadića.

Tadić je preminuo nakon srčanog udara u večernjim satima, a iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u valjevskom boksu, ali i samom gradu gde je formirao porodicu i živeo.

U valjevski Metalac došao je iz rodne Tuzle 1983. godine i za kratko vreme postao jedan od najboljih i najpouzdanijih boksera valjevske ekipe. Već 1984 godine osvaja bronzanu medalju na prvenstvu Jugoslavije, iste godine je bio i kandidat za odlazak na Olimpiske igre u Los Anđeles. Godinu dana kasnije osvaja zlatnu medalju na meču šampiona u Zaječaru i u Zenici na reviji Čelična pesnica na kojoj je proglašen i za najboljeg tehničara. Vicepampion Jugoslavije u lakoj kategoriji postaje 1986 godine, a na Beogradskom pobedniku te godine proglašen je na najborbenijeg takmičara iako nije nastupio u finalnoj borbi zbog nemara i zagubljene takmičarske knjižice od strane organizatora. Iste godine u Mađarskoj osvaja bronzanu medalju na turniru u Egeru i biva proglašen za najborbenijeg takmičara.

Vicešampion Jugoslavije u polu- velter kategoriji postao je u Zagrebu 1989.godine, a prvak države godinu dana kasnije, kada je proglašen i za najboljeg sportistu Valjeva.

Komemoracija povodom smrti Ante Tadića u Hali sportova- foto Dragan Krunić

Nakon aktivnog bavljenja boksom Ante Tadić nikada nije napustio boks. Radio je godinama kao trener u svom Metalcu iz koga nikada nije otišao.

Bokserski klub Metalac juče se na komemorativnom skupu održanom u valjevskoj Hali sportova oprostio od Tadića, a dirljivim govorima valjevskog novinara Dragana Ilića, ali i bivših boksera podsetio kakav je čovek bio Anto Tadić. Poštovan, voljen, prihvaćen u Valjevu kao retko koji sportista, jer se često zaboravljalo da je rodom iz Tuzle, a ne iz Valjeva. A to govori o veličini čoveka, koji na žalost nije više sa nama.

Anto Tadić je sahranjen na Novom groblju u Valjevu u prisustvu velikog broja prijatelja, bivših boksera i ljudi iz sveta boksa, valjevaca i svih koji su ga voleli i poštovali kao čoveka i boksera.