19/09/2024
Najnovije vesti
Zeljka-Vidic-Jasmina-Maksimovic-i-Vesna-Andric-protest-zaposlenih-u-prosveti-16-09-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-News-Valjevo-Serbie-Balkan-Europe

Protest prosvetara: „Ako ne zastanemo danas, sutra ćemo opet biti krivi za sve!“ (VIDEO)

Autor 16/09/2024

Održan je protest prosvetnih radnika da bi još jednom skrenuli pažnju javnosti na nezavidan položaj zaposlenih u prosveti.

prosvetari-u-setnji-prema-Skolskoj-upravi-kolubarskog-i-macvanskog-okruga-Karadjordjeva-16-09-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-News-Serbie-Balkan-Europe

Organizatori su najzastupljeniji sindikati: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije (GSPRS) Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije. Jednodnevni štrajk je održan ispred sedišta školskih uprava u većim gradovima širom Srbije.

Uloga učitelja i nastavnika svodi se na čuvanje dece koja neće, ne žele i ne vide suštinu u učenju i znanju, a njihovi roditelji nam kažu da su bespomoćni. Ostaje im jedino nada da će u privatnim obrazovnim centrima i akademijama dobiti diplome za buduće rukovođenje društvom“, pored stalog rekla je učiteljica, Vesna Andrić, predsednica Opštinskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Valjevu, koja se prvo obratila kolagama na Gradskom trgu.

Predsednica sindikata u Osnovnoj školi Vladika Nikolaj u Valjevu, Jasmina Maksimović ističe da priželjkuje bolju situaciju u obrazovanju.

Predsednica sindikata u Osnovnoj školi Andra Savčić u Valjevu, prilikom obraćanja na protestu na Gradskom trgu, ukazuje na različite poteškoće sa kojima su suočene i mlađe kolege.

Poverenik SRPS-a za Kolubarski okrug, Milan Đurđević naglašava da su svi zaposleni u školama na istoj strani i da, uz ravnopravnost svih, treba zajednički da se zalažu za date ciljeve i poboljšanje.

Protest je nastavljen šetnjom od Gradskog trga do sedišta Školske uprave kolubarskog i mačvanskog okruga uz parcijalno zaustavljanje saobraćaja, regulisano od strane saobraćajne policije.

Na skupu su učestvovali zaposleni u prosveti iz celog Kolubarskog okruga. Prema njihovim rečima, velika nepravda je pokušaj različitog povećanja zarade, ističe profesor politehnike u Mionicai, Nikola Polovina.

U nastavku skupa ispred Sedišta ŠU, intervenisao je dežurni policajac ukazavši nepoznatom licu da se, sa dvorišnog parkinga u okviru sedišta Kolubarskog okruga, ne može uključiti u saobraćaj, do okončanja skupa. Vozač je postupio prema uputstvu policajca, koji je dobio aplauz okupljenih.

Protest je proteklo mirno uz učešće nekoliko stotina zaposlenih u prosveti.

predsednica Opštinskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Valjevu, Vesna Andrić je nastavila svoje izlaganje, napomenuvši da je današnji protest dobio podršku dekana osam fakulteta: matematičkog, fizičkog, hemijskog, Fakulteta za fizičku hemiju, geografskog, biološkog, filozofskog i filološkog.

Podsećamo, zahtevi sindikata su:

1. Da se u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

2. Da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji (prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku). Povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

3. Da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama (u skladu sa potpisanim Protokolom).

4. Da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom, navedeno je u zahtevima štrajkačkog odbora četiri reprezentativna sindikata.