19/09/2024
Najnovije vesti
Vlado-Dodovic-Ana-Markovic-dr-Zoran-Zivkovic-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-Balkan-News-Serbie-Europe

Novinar Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade “Beli” (VIDEO)

Autor 18/09/2024

Novinar i publicista Slobodan Stojićević, penzionisan sa mesta urednika u Politici, je ovogodišnji dobitnik Nagrade Beli Udruženja Beli Povlen iz Valjeva.

Nagrada za ukupno novinarsko delo i afirmaciju književnosti i kulture, biće uručena u subotu, 21. septembra, od 13 časova, na trećim Gospojinskim danima na Kneževom polju, ispod Malog Povlena (1347mnv), podseća Vlado Dodović iz Udruženja Beli Povlen, pri tome naglasivši da se nagrada uručuje u znak sećanja na književnika i novinara Radovana Belog Markovića.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku obrazložio je predsednik žirija dr Zoran Živković, na konferenciji za novinare održanoj u Plavoj sali u Narodnom muzeju u Valjevu.

Prvi dobitnik nagrade je novinar i publicista Miloš Jevtić 2022. godine, potom novinar i penzionisani urednik u Politici, Radovan Popović 2023.godine.

U okviru manifestacije Gospojinski dani na Povlenu biće otkriven spomenik Svetom Ocu Justinu (Popoviću) povodom značajnog jubileja  – 130 godina od rođenja, 45 godina od smrti i deceniju od prenosa moštiju Ave Justina. Skulptura u drvetu, čije je postavljanje 18. septembra, je rad vajara Milutina Rankovića, ikonopisca i drvorezbara, autora i skulptura Radovanu Belom Markoviću i pesniku Petru Pajiću, podseća Vlado Dodović:

Statua Ave Justina biće okrenuta ka Kneževom polju i predstavljaće susret duhovne gromade, svetitelja i brđanske snage planine Povlen koju svim ovim akcijama želimo da stavimo pod zaštitu jer rezervnih planina nemamo, ističe Vlado Dodović, sekretar Izvršnog odbora Udruženja Beli Povlen.

Direktorka Turističke organizacije Valjevo, Ana Marković, kao jedan od priređivača manifestacije Gospojinski dani na Povlenu, podseća na sveobuhvatan program u koji su, likovnim konkursom, uključili i najmlađe, uz raskošnu etno kuhinju domaćica iz Kamenice.