22/09/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina
Mala-Gospojina-21.-septembar-Rodjenje-Presvete-Bogorodice-FOTO-SPC-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina

Autor 21/09/2024

Danas je praznik Rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Gospojina, u crkvenom kalendaru označen crvenim slovom i smatra se jednim od velikih praznika.

Sveta Djeva Marija rodi se od starih roditelja, Joakima i Ane Otac joj beše iz plemena Davidova a mater od roda Aronova. I tako ona beše po ocu od roda carska, a po majci od roda arhijerejska. Njeni roditelji behu već ostareli, a nemahu dece i zato behu postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. I u skrušenosti svojoj moljahu se Bogu s plačem, da obraduje starost njihovu darovanjem jednoga čeda, kao što je nekad obradovao starca Avrama i staricu Saru darovavši im sina Isaka i Bog svemogući i svevideći obradova ih radošću, koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove jer im darova ne samo ćerku no i Bogomajku; ozari ih ne samo radošću vremenom nego i večnom. Dade im Bog samo jednu ćerku, koja im docnije rodi samo jednog unuka, ali kakvu ćerku i kakvog unuka! Blagodatna Marija, blagoslovena među ženama, hram Duha Svetoga, oltar Boga živoga, trapeza Hleba nebesnoga, kivot Svetinje Božje, drvo najslađega Ploda, slava roda ljudskog, pohvala roda ženskog, istočnik devstva i čistote – to beše Bogom darovana ćerka Joakima i Ane. Rođena u Nazaretu, a posle tri godine odvedena u hram Jerusalimski, odakle se vratila opet u Nazaret, da uskoro čuje blagovest svetog Arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja sveta, iz Njenoga prečistoga i devičanskoga tela – iz Žitija Svetih za septembar, Arhimandrita dr Justina Popovića.

Veliki srednjovekovni srpski zadužbinar, kralj Milutin, posvetio je Bogorodičinim roditeljima crkvu u kompleksu Manastira Studenica.

Prema narodnim verovanjima i tradiciji, praznik je povezan uz živopisne običaje, posebno posvećen rađanju, veridbi i venčanju. U brojnim krajevima slavi se kao krsna slava, a česti su i panađuri. Žene na Malu Gospojinu ne bi trebalo da obavljaju kućne poslove jer poslovi koje obavljaju rukama, na taj dan neće doneti dobro. Za poljoprivrednike ovaj praznik je važan jer označava početak perioda jesenjeg oranja. Očuvano je verovanje da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva. 

Prema verovanjima, kada je o prazniku vedro – biće blaga, sunčana jesen, kao i zima.

Podsećanje – Mala Gospojina – rođenje Presvete Bogorodice – ovde