24/09/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-ZC-Valjevo-preventivni-pregledi-15-09-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-Balcan-News-Serbie-EU

U nedelju pregledano 345 građana

Autor 24/09/2024

Preventivni pregledi u Zdravstvenom centru Valjevo, održani u nedelju, 22. septembra, i dalje pokazuju veliko interesovanje građana za brigu o sopstvenom zdravlju. Ove nedelje pregledano je 345 građana.

Specijalisti gastroenterolozi su pregledali 153, a hematolog 56 pacijenata. Od ukupnog broja zainteresovanih, svega dvoje sugrađana nije imalo zdravstveno osiguranje ovog puta. Laboratorijske analize koje su ovoga puta bile omogućene (krvna slika, biohemija, LDH, feritin, Fe, bilirubini, transaminaze, CRP) kao i tumor markeri (CEA, CA 19-9, i AFP opciono), u Domu zdravlja Valjevo su urađene kod 313 pacijenata, u bolničkoj laboratoriji uzorkovano 28, laboratorija DZ Lajkovac 50, Mionica 16, Osečina 33 i Ub 36 uzoraka.

Od ukupnog broja pregledanih, 53 pacijenata je poslato na dalju dijagnostiku i lečenje.

U Bolnici su prema potrebi i indikacijama nakon specijalističkog opšteg pregleda u Domu zdravlja Valjevo svim građanima omogućeni pregledi specijalista hematologa i gastroenterologa. U okviru akcije preventivnih pregleda upravo su hematološka i gastroenterološka oboljenja izabrana jer spadaju u takozvana tiha asimptomatska oboljenja, a koncept prevencije služi da građanima, ali i doktorima koji to rade spreče da se u kasnim fazama otkrivaju ozbiljna oboljenja. Građani su se jednostavno javljali u kasnim fazama oboljevanja kod lekara i prava je stvar uhvatiti bolest na početku i to je apel i cilj preventivnih aktivnosti, javiti se na vreme.