06/10/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Valjevski ortopedi na Svetskom ortopedskom kongresu
FOTO-IZVOR-Zdravstveni-centar-Valjevo-transfuzija-i-ortopedija-kongres-Beograd-SICOT-09-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

Valjevski ortopedi na Svetskom ortopedskom kongresu

Autor 01/10/2024

U Beogradu je od 24. do 27. septembra ove godine održan 44. Kongres SICOT, jedan od najprestižnijih svetskih događaja te vrste.

Zdravstveni Centar Valjevo, Služba ortopedije sa traumatologijom uz saradnju sa odeljenjem Bolnička banka krvi – klinička transfuzija, predstavili su se na održanom 44. Kongres SICOT, Svetskom ortopedskom kongresu u Beogradu, radom Using of intra operative cell salvage and tranexamic acid as protective factor for preventing postoperative anemia in patients with total hip and knee arthroplasty.

Kongres SICOT, koji spaja najnovija dostignuća i tradicionalne pristupe lečenja u ortopediji i traumatologiji. Iskustva i znanje razmenjivalo je više od 2.500 stručnjaka iz 95 zemalja uključujući vodeće ortopede, istraživače i zdravstvene profesionalce. Autori rada kojim je predstavljen Zdravstveni centar Valjevo su prim. dr Svetislav Matić, subspecijalista klinički transfuziolog, dr Aleksandar Vukićević, specijalistaortopedije i traumatologije, dr Aleksandar Krajinović, specijalista ortopedije i traumatologije i saradnici. Oni su imali su prilike da razmene svoja iskustva sa kolegama iz Srbije, regiona i inostranstva.

Metoda intraoperativnog spasavanja krvi, koja se koristi u našoj bolnici, nije zastupljena u tolikoj meri čak ni u teracijarnim ustanovama u Srbiji. Uz saradnju i pomoć načelnika Službe za transfuziju, i celokupnog njihovog osoblja, metoda intraoperativnog spasavanja krvi nam omogućava da izvodimo složene ortopedske operacije uz minimalnu potrošnju krvi i krvnih derivate – pojasnio je načelnik Službe ortopedija sa traumatologijm dr Aleksandar Krajinović.

U studiji preseka, napravljeno je poređenje perioperatvnog toka kod pacijenata lečenih 2014./2015. kada su se metode intraoperativnog spasavanja krvi i primena traneksamicne kiseline primenjivale sporadično, i pacijenata lečenih 2019./2020. Kada su ove metode postale standardne u lečenju kod svih naših pacijenata. U predhodnih godinu dana metoda intraoperativnogs pasavanja krvi je primenjena kod više od 250 pacijenata operisanih na Odeljenju ortopedija Zdravstvenog centra Valjevo. Uz primenu traneksamičnekiseline, kao što je dokazano u našem radu, pecijenti se oporavljaju sa manjim rizikom od anemije što je vrlo značajno, kako za samog pacijenta, tako i za njihove porodice – dodao je prim. dr Svetislav Matić, Načelnik odeljenja Bolnička banka krvi-klinička transfuzija.

Predsednik 44. Kongresa SICOT, akademik i svetski priznati ortoped, prof. dr Marko Bumbaširević, koji radom postavlja visoke standarde u ortopedija na globalnom nivou otvorio je skup na kojem su prikazana najnovija naučna istraživanja, hirurške tehnike i inovacije u lečenju ortopedskih oboljenja i povreda.

Prof. dr Marko Bumbaširević je prilikom otvaranja Kongresa rekao je da Svetski ortopedski kongres idealna prilika za sve stručnjake da se kao učesnici upoznaju sa najnovijim dostignućima u ortopedskoj i traumatskoj nezi, uključujući ortopedsku pedijatriju, osnovna i klinička istraživanja, ortopedsku onkologiju, protetiku, ortopedska pomagala, nove napredne sisteme za prepoznavanje glasa, osteoartritis, sportske povrede, minimalno invazivnu hirurgiju, artroskopiju i mnoge drugeo blasti koje su izlagane tokom trodnevnog stučnog skupa 44. Kongresa SICOT, obaveštava Služba za odnose s javnošću Zdravstvenog centra Valjevo.