08/10/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • U Domu zdravlja Valjevo počela vakcinacija protiv sezonskog gripa
FOTO-IZVOR-agencija-Pristup-Arhiva-Dom-zdravlja-Valjevo-vakcinacija-10-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie-Europe

U Domu zdravlja Valjevo počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Autor 08/10/2024

U Domu zdravlja Valjevo počela je imunizacija protiv sezonskog gripa. Redovna sezonska imunizacija od 7. oktobra se sprovodi radnim danima, od 7 do 19 časova, u službi Intervencije Opšte medicine u prizemlju i Medicine rada na drugom spratu Doma zdravlja.

Prethodno pacijent treba da dobije nalog za vakcinaciju od svog izabranog lekara. Vakcine će u narednom periodu biti distribuirane i gradskim i većim seoskim ambulantama.

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2023/24. opredeljeno je 5.000 doza četvorovalentne vakcine „Influvac tetra“ proizvođača Abbott Biologicals i 800 doza trovalentne vakcine „Torvaxflu“ Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, trudnicama i deci, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi.

Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na Gentamicin.