08/10/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ZC Valjevo: 771 specijalistički pregled
FOTO-IZVOR-ZC-Valjevo-Kika-pregledi-06-10-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-News-Serbie-kolubarski-region

ZC Valjevo: 771 specijalistički pregled

Autor 08/10/2024

U Zdravstvenom centru Valjevo na preventivnim pregledima održanim u nedelju zabeleženo je veliko interesovanje građana. Očekivano jer su, osim opštih specijalističkih pregleda, građanima omogućeni i pregledi specijalsita kardiologa i urologa.

U Domu zdravlja Valjevo urađen je 381 opšti specijalistički pregled. Do 11 časova pre podne već se prijavilo 153 građana. U Opštoj bolnici Valjevo obavljeno je 226 kardioloških pregleda i 164 specijalistička urološka pregleda. Ukupno, Zdravstveni centar Valjevo pružio je 771 specijalistički pregled u nedelju, 6. oktobra, od 8 do 17 časova.

Na dalje lečenje i dijagnostiku upućeno je 86 osoba. Toga dana je omogućena i vakcinacija protiv sezonskog gripa. To je iskoristilo 170 građana.

I ovoga puta od ukupnog broja pregleda uočljivo je da su u pitanju građani koji su hroničari i koji su došli na kontrolni pregledi, dok je populacija na koju se usmeravaju preventivni pregledi i dalje u manjem postotku, kao i populacija bez nekog vida zdravstvenog osiguranja.

Kardiološke bolesti su vodeće po incidenci oboljevanja i u svetu i u našoj zemlji, na žalost kod nas prednjače i na osnovu broja komorbiditeta i mortaliteta, pa je prevencija ključ.

Što se tiče uroloških pregleda kao vida prevencije, koji su bili omogućeni ovog vikenda, značajno je napomenuti da je za prvih sedam meseci ove godine, statistika maligniteta zabeležila 47 novoobolelih od muških genitalnih karcinoma i 44 novoobolela od nekog urinarnog maligniteta, pa je i u ovoj grani prevencija itekako značajna.

  Vesti