18/10/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • “Dani Radovana Belog Markovića” u Lajkovcu
FOTO-Opstina-Lajkovac-biblioteka-kutak-Radovan-Beli-Markovic-04-2024-prenosi-objektiva.rs-vesti-valjevo

“Dani Radovana Belog Markovića” u Lajkovcu

Autor 09/10/2024

U Lajkovcu je u toku manifestacija Dani Radovana Belog Markovića, koju u čast slavnog sugrađanina, poznatog srpskog savremenog književnika, organizuje gradska biblioteka koja nosi njegovo ime.

10-10-2022-nagrada-povelja-Radovan-Beli-Markovic-v.jpg Objektiva.rs Valjevo

Proglašene su najbolje pesme na prvom poetskom konkursu Najlepša pesma o Lajkovcu. Od 11 pesama pristiglih na konkurs, žiri u sastavu Daren Milivojević, Snežana Škorić i Snežana Živanović Joksić, izabrao je kao pobedničku pesmu Nenada Karića Karelija iz Lazarevca. Glasove publike ubedljivo je osvojila pesma Radoslavke Lazić iz Lajkovca. U muzičkom programu učestvovali su Dejan i Ivana kao duet gitara – glas.

„Lajkovačkom prugom (mnimom literati R.B.Markoviću)“ naziv je knjige Mirka S. Markovića, koja će biti predstavljena u Zavičajnom konaku Biblioteke RBM. Lajkovačka biblioteka je i izdavač ove knjige sećanja na Književnika. Uz autora, u razgovoru učestvuju dr Slađana Ilić, Snežana Škorić i Daren Milivojević, dok će monolog govoriti Zoran Jakovljević. Promocija će biti propraćena izložbom minijatura – ilustracija iz knjige, koje je uradila Irena Paleček Radmanović. Knjiga je nedavno predstavljena i u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

Svečano uručenje Književne nagrade Radovan Beli Marković za najbolje prozno delo na srpskom jeziku objavljeno 2023/24. godine biće upriličeno u četvrtak, 10. oktobra, u selu Ćelije, u porti manastira Svetog Đorđa, u 12 časova.

Podsećanje – Aleksandar Gatalica dobitnik Nagrade “Radovan Beli Marković” – ovde

Treći po redu laureat je Aleksandar Gatalica za zbirku priča Druga violina i druge priče u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Na konkurs je pristiglo 106 dela.

Za Opštinu Lajkovac: PR agencija Pristup