18/10/2024
Najnovije vesti
POKS-kruna-logo-vinjeta-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

POKS Valjevo: Alarmanta sitiacija sa psima lutalicama!

Autor 11/10/2024

Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije uputio je apel, koji prenosimo u celosti:

“Poslednjih nekoliko meseci dešavaju se učestali napadi pasa lutalica, naročito na ovce u okolnim selima. Načinjena je ogromna šteta stočarima u Beomuževiću, Kamenici i drugim selima. Pitanje je dana kada će psi nasrnuti na neko dete i povrediti. Pre dve godine naš Gradski odbor je upozoravao na ovaj problem. Nakon dve godine ne samo da nije rešen problem, već je i gori nego što je bio.

Predlažemo da gradska uprava napravi model, po kome bi obezbedili više smeštajnih kapaciteta za pse lutalice.

Takođe, apelujemo na nadležne službe da obustave ignorisanje prijava meštana Valjeva i okolnih sela, već hitno, po prijavi, preduzmu neophodne korake kako bi zaštitili ljude i životinje. Sporom reakcijom nadležnih institucija imamo ogromne štete u poljoprivrednim gazdinstvima, koje su skuplje od mogućih rešenja za uklanjanje pasa lutalica sa njiva i ulica. Spora reakcija, a najčešće i nikakva reakcija, nadležnih institucija prazni gradski budžet isplatom odštete, a poljoprivrednicima pravi štetu koja se ne može ni novcem nadoknaditi. Kad psi unište stado ovaca, koja suma bi nadoknadila štetu poljoprivredniku za samo jednu ovcu koja godinama ima jaganjce, a od kojih poljoprivrednici žive? Ne postoji dovoljno velika suma.

Podsećanje – Promocija knjige “Muke po Čiči” Zorana Milojevića – ovde

Takođe, ne postoji ni dovoljno velika suma za platiti pretprljeni stes kada neko shvati da su mu psi uništili osnovni izvor prihoda. Osim toga, šta je sledeće, da strada nečije dete? Da li bi tada neko nešto preduzeo da se ovaj veliki problem reši?“, navedeno je u saopštenju za javnost Info službe POKS Valjevo – Saveta za poljoprivredu.