18/10/2024
Najnovije vesti
Gradska-galerija-eksterijer-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Gradska galerija – Izložba “Neko i dalje misli na tebe”

Autor 12/10/2024

U subotu, 12. oktobra 2024. godine, od 17 časova, u Gradskoj galeriji planirano je otvaranje izložbe Neko i dalje misli na tebe.

U okviru programa, pre otvaranja izložbe, u planu je razgovor sa umetnicima i predstavljanje izložbe u Plavoj sali Narodnog muzeja, od 1530.

Prema navodima autora izložbe, Neko i dalje misli na tebe sugeriše ideju brige, brižnosti, koja je zajednička ovom prilikom objedinjenim slikama: Brinemo prečesto i bez povoda, o nečemu što se nikada i ne dogodi.

Brinemo o deci; istovremeno, deca sa slika i crteža Saše Marjanovića nam diskretno stavljaju do znanja kako našu brigu osećaju kao suvišan teret. Budući da su odrasli biološki predisponirani da o mladim naraštajima vode računa u svakoj prilici, nesporazum se nastavlja i uvek je prisutna tema.

Bratislav Radovanović često slika pojedince sa društvenih margina: siromašne radnike, beskućnike, mlade koji ne uspevaju da pronađu mesto u okviru postojeće društvene hijerarhije. Promene u ekonomskim odnosima dovode do povećanja broja onih kojima je potrebna pomoć, dok su socijalne institucije u krizi, a mogućnost novčane ili neke druge podrške sve neizvesnija. Da li je briga društva za ugroženog pojedinca stvar prošlosti? Pitamo se dok posmatramo slike Bratislava Radovanovića.

U okviru slikarskog opusa Ranke Radovanović možemo uočiti dve izdvojene celine: u okviru jedne su slike koje prikazuju nebo, viđeno iz zemaljske perspektive; u okviru druge, one koje prikazuju zemlju, viđenu sa nebeskih visina, kroz iscepkane oblake. Minuciozno, i u gotovo romantičarskom zanosu izvedene, one momenat brige tek nagoveštavaju. Kao što se nebo pojavljuje kao površina omeđana razmaknutim zavesama ili prozorskim okvirom, a zemaljsko tlo nazire iza slojeva izmaglice, tako i brojna značenja ostaju prikrivena. Ipak, njihovo prisustvo možemo osetiti; brižnost se ukazuje u apstraktnoj, gotovo arhetipskoj formi. Pogled ka nebu nije bio samo fizičko upotpunjavanje molitve, već izraz želje za nestankom strepnji. Imaginarni, uzvratni pogled sa neba ka nama, nada je za konačnu smirenost, vera da će sve biti u redu, jer uvek postoji neko ko misli na nas.

Učestvuju umetnici Ranka Radovanović, Saša Marjanović i Bratislav Radovanović; autori izložbe su Valjevci, slikari Milan Hrnjazović i Željko Vitorović.

Izložba će biti otvorena do 5. novembra tekuće godine. Organizaciju podržali Grad Valjevo i Narodni muzej Valjevo.