18/10/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-ZC-Valjevo-profesor-Jagic-10-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie

Radionica za hronične totalne okluzije

Autor 14/10/2024

U valjevskoj angio sali održana je radionica za hronične totalne okluzije. Mentori i edukatori ovoga puta su bili gosti iz Kragujevca i Beograda, prof. dr Nikola Jagić iz UKC Kragujevac i dr Mladen Tasić iz KBC Zemun.

Ugradnjom nove angiosale koja je nabavljena zahvaljujuću Ministarstvu zdravlja i Vladi Republike Srbije, a već drugi mesec pruža savremene mogućnosti za lečenje kardioloških stanja, timu angio sale su otvorene nove mogućnosti za nadogradnju veština i znanja, pa su i očekivanja da se statistike iz vrha srpske kardiologije održe ako ne i nadmaše u ovoj godini.

Dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko – kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom, podsetio je da je u toku prošle godine u angio salama Zdravstevnog centra Valjevo urađeno 3047 koronarografija i 1446 PCI procedura. Tim angio sale, subspecijalisti, instrumentari, radiološki tehničari daju sve od sebe da unapređuju svoje znanje, pa je lečenje hroničnih totalnih okluzija procedura koju usvajaju.

To su potpuna zapušenja koronarnih arterija koja traju najmanje tri meseca ili duži vremenski period. To su najzahtevnija i najsloženija suženja koronarnog stabla. Danas su nam u gostima prof. dr Nikola Jagić iz UKC „Kragujevac“ i dr Mladen Tasić iz KBC „Zemun“. Oni imaju veliki broj tih perkutanih koronarnih intervencija (PKI ) procedura u rukama i njihovo gostovanje i održavanje ove praktične radionice nam je od izuzetnog značaja. Oni urade preko 100 takvih procedura godišnje. Perkutana koronarna intervencija (PKI ) dovodi do rekanalizacija totalne hronične okluzije koronarne arterije inače je složena i dugotrajna procedura koja zahteva obučen tim angio sale. Uz ovakve mentore počinjemo dugoročniju saradnju da na tom polju unapredimo naše znanje i naše mogućnosti za zbrinjavanje i lečenje u angio sali – rekao je dr Ivica Obradović, šef Odseka za invazivnu radiološko – kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom.

U 2023. godini, tima angio sale ZC Valjevo, ostvario je zapažene rezultate jer su rangirani kao peta sala u Srbiji po ukupnom broju PCI procedura. Ispred ZC Valjevo su samo univerzitetski klinički centri. Takođe, po složenosti procedura isto se kotiraju u samom vrhu i to u smislu urađenih procedura na glavnom stablu, urađenih procedura sa imidžingom kao što su IVUS-OCT, kao i u funkcionalnoj proceni značajnosti stenoza gde su drugi po broju tih procedura u prošloj godini, jer je samo „Dedinje“ ispred. Po raspoloživim podatcima, Institut Sremska Kamenica je u toku prošle godine uradio 2900 PCI procedura, UKCS ima 1799, a Zdravstveni centar Valjevo i valjevska angiosala 1537, dalje „Dedinje“ beleži 2100 PCI procedura, „Zvezdara“ 1570 i KC Niš 1739 PCI procedura u 2023. godini, navodi Služba za odnose s javnošću Zdravstvenog centra Valjevo.