18/10/2024
Najnovije vesti
Gradska uprava Valjevo foto Snežana Jakovljević Krunić

Održana V sednica Gradskog veća

Autor 18/10/2024

Na redovnoj sednici Gradskog veća, razmatrana je odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu – drugi rebalans, obaveštava info služba JLS Valjevo.

Ovom odlukom planirani su prihodi i primanja i preneta neutrošena sredstva u iznosu od 5.667.278.000,00 dinara sredstava budžeta grada i 258.965.106,98 dinara sredstava iz ostalih izvora budžetskih korisnika, tako da ukupno planirana javna sredstva iznose 5.926.243.106,98 dinara. Rebalansom planirana sredstva budžeta grada su povećana za 26.305.658,33 dinara, odnosno za 0,47%, dok su sredstva iz ostalih izvora umanjena za 12.394.672,64 dinara, odnosno za 4,57%.

Članovi Gradskog veća utvrdili su i predlog Zaključka o usvajanju Druge izmene plana komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastruktue grada Valjeva za 2024. godinu. Za finansiranje izgradnje i održavanje objekata komunalne infastrukture, ovom izmenom su opredeljena ukupna sredstva od 1.297.976.969,88 dinara, koja su obezbeđena Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu, što je 54.495.164,76 dinara više u odnosu na sredstva koja su bila predviđena Prvom izmenom plana komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrstrukture za tekuću godinu.

Prihvaćen je predlog Rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja JP za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni „Kolubara“ za 2024. godinu, kao i predlog Rešenja o davanju saglasnosti na izmenu i dopunu programa korišćenja subvencija iz budžeta grada Valjeva istog preduzeća za ovu godinu.

Utvrđen je predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o ceni snabdevanja vodom za piće i ceni odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda JKP „Vodovod“. Nadzorni odbor ovog preduzeća je utvrdio nove cene snabdevanja vodom za piće i cene odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, sa povećanjem od 25%.

Takođe, utvrđen je predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o cenama komunalnih usluga koje plaćaju neposredni korisnici, Odluku o ceni parkiranja, Odluku o ceni uklanjanja nepropisno parkiranih vozila, kao i predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o zaduženju putem lizinga JKP „Vidrak“ Valjevo.

Za sve navedene usluge JKP „Vidrak“, predloženo je povećanje cena za 25%. Zbog zastarelosti, kao i skupog održavanja postojeće opreme, Odluka o zaduženju putem lizinga ovog preduzeća odnosi se na kreditna sredstva koja će se koristiti za nabavku nove opreme i to auto smećara 6m3, čija je nabavna vrednost 19.000.000,00 dinara bez pdv-a i auto smećara 10m3, čija je nabavna vrednost 20.000.000,00 dinara bez pdv-a.

Prihvaćen je predlog Plana detaljne regulacije bloka između koridora Železničke pruge i Ulice Mirka Obradovića u prostornoj celini „Kolubara“, predlog Odluke o izmenama o dopunama Plana generalne regulacije „Centra“ – prva izmena, predlog Odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije „Kolubara“ – treća izmena, kao i predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o izradi Plana generalne regulacije za područje Bujačić, Petnica, Klinci i deo Beloševca.

Utvrđen je predlog Zaključka o usvajanju izveštaja o radu Turističke organizacije Valjevo za period od jaunara do decembra 2023. godine.

Razmatran je Izveštaj o radu Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opštine Osečina za 2023. godinu.

Prihvaćen je predlog rešenja o izmeni Rešenja o određivanju poslovnog prostora političkim strankama, kao i predlog odluke o izmeni Odluke o građevinskom zemljištu.

Utvrđen je predlog Odluke o određivanju pravaca pružanja državnih puteva I i II reda, koji prolaze kroz naseljena mesta na teritoriji grada Valjeva.

Članovi Gradskog veća prihvatili su predlog Odluke o poveravanju poslova na izradi platforme za posmatranje Mali Golubac – turističko planinsko mesto Divčibare.

Utvrđen je predlog Odluke o dopuni i izmenama Odluke o dopunskim pravima vojnih invalida i porodica palih boraca iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine.

Prihvaćen je predlog odluke o dopuni Odluke o upravljanju javnim parkiralištima, predlog cenovnika za izvođenje radova subjekata od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Valjeva, kao i predlog rešenja i izmeni Rešenja o obrazovanju lokalne Komisije za kapitalne investicije.

Razmatran je predlog rešenja o izmeni Rešenja o obrazovanju Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Valjeva, predlog rešenja o izmeni Rešenja o obrazovanju Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, kao i predlog rešenja o odbijanju žalbe izjavljene protiv Rešenja Gradske uprave grada Valjeva, Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove.