22/10/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • “Radnicima je potrebna zaštita i sigurnost, a ne opravdavanje opasnih uslova rada!”
predsednik-Udruzenih-sindikata-Srbije-Sloga-Zeljko-Veselinovic-u-Valjevu-Foto-Dragan-Krunic Objektiva.rs

“Radnicima je potrebna zaštita i sigurnost, a ne opravdavanje opasnih uslova rada!”

Autor 21/10/2024

„Radnicima je potrebna zaštita i sigurnost, a ne opravdavanje opasnih uslova rada!“, ističe Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“, reagujući na najnoviji incident u fabrici „Sloboda“ u Čačku, gde je zbog eksplozije povređen radnik.

Umesto empatije i odgovornosti, sve češće dobijamo izjave da su opasni uslovi rada očekivani. Takve izjave ne samo da povređuju ljudsko dostojanstvo, već dodatno izazivaju nespokojstvo i strah kod radnika i javnosti, naglašava Veselinović.

Bezbednost radnika u Srbiji je odavno ozbiljan problem. Česti incidenti, pogibije radnika, požari, stradanja rudara i građevinskih radnika jasno pokazuju da postoje ozbiljni propusti u zaštiti na radu, kaže Veselinović.

Radnici nam svakodnevno govore da se osećaju nesigurno, tvrdeći da im je ‘glava uvek u torbi’ i da ne znaju da li će se živi vratiti sa posla. To su ozbiljne brige koje ukazuju na propuste u obezbeđivanju sigurnih uslova rada“, dodaje Veselinović i postavlja pitanje:

Kako možemo govoriti o ispoštovanim procedurama bezbednosti kada su incidenti u ovim industrijama učestali?

Sindikati svakodnevno upozoravaju na loš ekonomski položaj radnika i na problem bezbednosti na radu, ali su u nemogućnosti da preduzmu ozbiljnije preventivne mere jer su institucije za zaštitu radnika potpuno uništene.“

On podseća i na novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, usklađen sa evropskim standardima, koji je doneo neka poboljšanja, ali se pita:

„Koliko se taj zakon zaista primenjuje u praksi? Da li zaista pomaže radnicima, ili ostaje sklon različitim tumačenjima, što dodatno komplikuje situaciju? A ko je odgovarao za dugogodišnje tragedije poput one u Lučanima ili tragedije u rudniku ‘Soko’ kod Sokobanje, kada je 2022. godine poginulo osam rudara, a 18 povređeno?“

„Neophodno je hitno preduzeti konkretne mere, uključujući strožu kontrolu primene zakona, redovne obuke radnika o sigurnosti i češće inspekcije. Jedino tako možemo osigurati da radnici u namenskoj industriji, građevini, a posebno u rudarstvu rade u sigurnim uslovima, dok njihove porodice mogu biti sigurne da će im se voljeni nakon teškog rada vratiti kući. Jednostavno, prevršilo je svaku meru“, zaključuje Veselinović.