23/10/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Dr Snežana Vuković predstavila nacionalnu čitanku “Riznica” u Prvoj osnovnoj školi u Valjevu
Prva-OS-Valjevo-ogledni-cas-deca-22-10-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie-Balkan-Europe

Dr Snežana Vuković predstavila nacionalnu čitanku “Riznica” u Prvoj osnovnoj školi u Valjevu

Autor 22/10/2024

Pomoćnik ministra prosvete dr Snežana Vuković boravila je u Prvoj osnovnoj školi u Valjevu povodom promocije nacionalne čitanke Riznica za učenike prvog i drugog razreda.

Ukupno 7606 učenika prvog i drugog razreda osnovnih škola u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu dobili su nacionalnu čitanku Riznica. U Kolubarskom okrugu je podeljeno 2827 čitanki, od toga 1521 u Valjevu.

Tim povodom, održan je ogledni čas u odeljenju drugog razreda celodnevne nastave u Prvoj osnovnoj, koji su, pored pomoćnice ministarke prosvete dr Snežane Vuković, pratile i načelnica Školske uprave Valjevo, dr Zorica Jocić i direktorka Prve osnovne škole iz Valjeva, Mileva Seka Mojić.

FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie-Balkan-Europe-22-10-2024-djaci-Prva-OS-Valjevo-ogledni-cas-nacionalna-citanka-Riznica

Učitelji Katarina Ćosić i Dragan Vilotić su, na osnovu tekstova iz Riznice, sa učenicima razgovarali o tradicionalnim vrednostima, porodici i rodbini, važnosti poštovanja različitosti, kao i svoje i baštine drugih naroda iz šire zajednice i okruženja.   

Osnovna zamisao Nacionalne čitanke je upućivanje učenika na negovanje tradicionalnih vrednosti, kroz pesme i priče o maternjem jeziku, kulturi i nasleđu, sopstvenog i naroda drugih narodnosti i veroispovesti koji žive u Srbiji, kao i širem okruženju i celom svetu, naglašava dr Snežana Vuković, pomoćnik ministra prosvete.

Riznica za prvi i drugi razred povezuje srpski jezik, svet oko nas, muzičku i likovnu kulturu kako bi nastavnici razredne nastave samoinicijativno uvodili sadržaje iz Nacionalne čitanke u navedene predmete, u skladu sa planom i programom rada, pored ostalog je rekla dr Zorica Jocić, načelnica Školske uprave u Valjevu.

Primarna ideja uvođenja Nacionalne čitanke u nastavu je međupredmetno povezivanje, ističe Mileva Seka Mojić, direktorka Prve osnovne škole u Valjevu, gde uz tematske dane, kontinuirano realizuju raznovrsne projektne i vannastavne aktivnosti.

Ministarstvo prosvete Rapublike Srbije objavilo je Nacionalnu čitanku sa izdavačima Zavodom za udžbenike i Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, dok su autori Riznice za prvi i drugi razred:

FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie-Balkan-Europe-22-10-2024-Mileva-Seka-Mojic-direktorka-Prve-os-Nacionalna-citanka

Zorana Opačić – srpski jezik, Jelena Jugović Jovanović – svet oko nas, Jelena Nedović – muzičko i Biljana Ivković – likovno.

U planu je objavljivanje ukupno četiri različite verzije Nacionalne čitanke radi upućivanja učenika na osnovne vrednosti, istoriju, kulturu i identitet srpskog naroda. Tako da će, u skladu sa uzrastom učenika, biti obuhvaćeno celokupno osnovno i srednjoškolsko obrazovanje: za prvi i drugi; zatim treći i četvrti razred; potom za uzrast starijih osnovaca od petog do osmog razreda; kao i za srednjoškolce. Čitanka za treći i četvrti razred obuhvata srpski jezik, prirodu i društvo, muzičko i likovno, dok će čitanka za starije osnovce povezivati: srpski jezik i književnost, geografiju, istoriju, muzičku i likovnu kulturu. Sadržaji iz Nacionalnih čitanki neće biti posebno ocenjivani.