24/10/2024
Najnovije vesti
FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie-Balkan-Europe-IX-2024-zgrada-gradske-uprave-Valjevo

Zagađeni Gradac, Kolubara – Imali li novca u budžetu za bolji kvalitet vode?

Autor 23/10/2024

Sednica Gradskog veća, šesta po redu, zakazana je za četvrtak, 24. oktobar, u 8 časova. Na dnevnom redu je jedna tačka – razmatranje amandmana podnetog na predlog odluke o izmenam i dopunama odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu – drugi rebalans.

FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie-Balkan-Europe-IX-2024-odbornik-Zeljko-Trifunovic

Reč je o amandmanu koji je podneo odbornik Željko Trifunović, šef opozicione grupe „Svanuće“ u Skupštini Grada Valjeva reagujući na činjenicu da je voda u valjevskim rekama i Petničkom jezeru treće, četvrte i pete klase.

Tekst podneska prenosimo u celini:

„U skladu sa članom 125 stav 2 Poslovnika Skupštine grada Valjeva dostavljam Vam sledeći amandman na Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Valjeva za 2024. godinu-drugi rebalans.

1. U Programu 6-Zaštita životne sredine, programska klasifikacija 0401-0002 (Praćenje kvaliteta elemenata životne sredine) na poziciji 57 i ekonomskoj klasifikaciji 424-Specijalizovane usluge – iznos od 5 920 000,00 zamenjuje se iznosom 6 420 000,00 dinara.

OBRAZLOŽENjE

Iznos od dinara 500 000,00 predviđen je za finansiranje izrade registra zagađivača reke Gradac u čitavom toku, od izvora do ušća u Kolubaru, Kao što je poznato, merenja Zavoda za javno zdravlje Šabac, izvršena ove i prethodne godine, pokazala su da voda sadrži fekalne koliformne bakterije, što je dovelo do ocene da je voda Gradca pripada četvrtoj, odnosno trećoj klasi kvaliteta, što odgovara slabom ekološkom statusu.

Smatram da je potrebna hitna reakcija nadležnih organa kako bi se kvalitet vode u Gradcu vratio u prvu klasu i Gradac odista postao jedna od najčistijih reka u Evropi, kako se to na mnogo mesta može pročitati.

Naravno, izrada registra zagađivača samo je prvi korak i zato insistiram da taj postupak započne što pre, kako bi se stekli uslovi da već idućeg proleća započnu mnogo teži i skuplji poslovi eliminisanja izvora zagađenja, i to najpre u zoni zaštite, a potom i na čitavom toku Gradca.“

Na osnovu priloženih izveštaja o analizi kvaliteta vode reka: Kolubara, Gradac, Obnica, Jablanica i Petničko jezero, priređenog avgusta 2024. godine od strane Zavoda za javno zdravlje Šabac, analize su pokazale da:

*reka Jablanica (citiramo izveštaj): “Zbog svojih mikrobioloških karakteristika, kvalitet vode pripada četvrtoj klasi, što odgovara slabom ekološkom statusu“;

*reka Obnica: „Kvalitet vode pripada petoj klasi, što odgovara lošem ekološkom statusu. Radi se o pogoršanju mikrobiološkog kvaliteta vode“;

FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-10-2024-reka-Kolubara-letnja-pozornica-centar-grada-Trg-vojvode-Misica

*reka Kolubara – centar: „Zbog svojih mikrobioloških karakteristika, kvalitet vode pripada četvrtoj klasi, što odgovara slabom ekološkom statusu“;

*reka Ljubostinja: „Kvalitet vode pripada petoj klasi, što odgovara lošem ekološkom statusu“;

*reka Gradac: „Kvalitet vode pripada trećoj klasi, što odgovara umerenom ekološkom statusu“;

*identično kao i Petničko jezero: „Kvalitet vode pripada trećoj klasi, što odgovara umerenom ekološkom statusu“ i

*reka Kolubara – Beloševac: „Kvalitet vode pripada petoj klasi, što odgovara lošem ekološkom statusu. U vodi je dominantno odstupanje mikrobiološkog kvaliteta“.

Tim povodom, Željko Trifunović, odbornik u Skupštini Valjeva iz opozicionog “Svanuća” podseća:

Pre godinu dana podnet je amandman na treći rebalans budžeta za 2023. u kojem je zahtevano da se u rebalansu obezbede sredstva za izradu registra zagadjivača Gradca, posle nalaza Zavoda za javno zdravlje Šabac da je u julu voda ove reke bila u četvrtoj klasi, samo jedan stepen iznad vode Ljubostinje. Amandman nije stavljen na dnevni red sa obrazloženjem R.Rstića da se takva mera već nalazi u predlogu budžeta za 2024. (što nije bilo tačno).

U avgustu ove godine Gradac se našao u trećoj kategoriji, što je bio razlog da ponovo podnesemo gotovo identičan amandman”, navodi Trifunović, pred sutrašnje zasedanje Gradskog veća, na čijem dnevnom redu je jedna tačka dnevnog reda.

Možda vam se dopadne – Lokalni front: Da li je i Gradac “reka bez povratka”? – ovde

Ostaje samo pitanje: Ima li novca u budžetu GradaValjeva za poboljšanje kvaliteta vode valjevskih reka, ili “čekamo” ljude iz pustinje i domaće investitore da nam prečiste, pa flaširaju i za “skupe novce” prodaju našu vodu sa izvorišta naših pradeda?!

Podsećanje – Održana V sednica Gradskog veća – ovde