26/10/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Od karcinoma dojke godišnje oboli oko 4500 žena – ozdravljenje moguće uz timski pristup
FOTO-IZVOR-ZC-Valjevo-karcinom-dojke-onkologija-10-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie-Europe

Od karcinoma dojke godišnje oboli oko 4500 žena – ozdravljenje moguće uz timski pristup

Autor 25/10/2024

Oktobar je posvećen prevenciji, ranom otkrivanju i lečenju karcinoma dojke, pretežno malignog oboljenja u ženskoj populaciji, a 24. oktobar je izabran za Svetski dan borbe protiv karcinoma dojke.

O ovoj ozbiljnoj bolesti u ženskoj populaciji treba govoriti svakodnevno i apelovati na građanstvo da obavlja preventivne preglede, ali na žalost u našoj zemlji godišnje oboli oko 4500 žena od karcinoma dojke, a jedna trećina na žalost smrtno završi svoju borbu. Stručnjaci naglašavaju da kada se pacijentkinje jave u početnoj fazi bolesti, izlečenje je izvesno u preko 90% slučajeva. Godina 2022. donosi neslavnu brojku od 111 novootkrivenih obolelih žena. U 2019. godini novootkrivenih slučajeva bilo je 101, navodi Služba za odnose s javnošću ZC Valjevo.

Od početka 2024. godine od karcinoma dojke se leči 95 novootkrivenih žena u Zdravstvenom centru Valjevo.

– Medicina je napredovala i nama su dostupni i inovativni lekovi koji su po protokolima svuda u zemlji. Tako da pacijentkinje koje se kasnije jave u nekim odmaklim stadijumima takođe imaju šansu za izlečenje i duži životni vek. Kada pričamo o karcinomu dojek to su obično neke žene starosne dobi između 50 i 69 godina života gde se karcinom najčešće javlja, a na žalost imamo i mlađih pacijentkinja gde se karcinom dojke javlja. Imamo žena mlađih od 50 pa i 40 godina, nije to prevelik broj ali ih ima.

Apelujem na sve da se odazivaju skrininzima i preventivnim pregledima. Ono što je standard jeste mamografija. U pitanju je digitalni mamograf tako da nema razloga da se plaše zračenja jer imamo najsavremeniji uređaj. Mamografija kod mlađih žena se rdi isključivo ako to lekar proceni kao neophodno. Bilo kakvu promenu žena da primeti na svojim dojkama treba da se javi lekaru, poslebno posle samopregleda.

Samopregled treba izvesti u periodu nakon menstruacije, kružnim pokretima samopregledati grudi. Uglavnom se žene nakon samopregleda i javljaju kod lekara ukoliko su pronašle neku promenu.

Pošto svaka žena najbolje poznaje svoje telo, treba da obrati pažnju na promenu u veličini grudi, promena kože u smioslu crvenila ili zadebljanja koje može da liči na koru pomorandže, zatim promenice koje mogu da se napipaju pod prstima kao i iscedak – napominje dr Tijana Tomić Lukić, načelnica Odeljenja onkologije sa palijativnom negom ZC Valjevo, podsetivši i na faktore rizika koji mogu da dovedu do nastanka oboljenja.

Osim genetike koja ukazuje na neophodnost čestih preventivnih pregleda, način života je ključan faktor rizika na koji možemo da utičemo, a neophodna je zdrava ishrana, fizička aktivnost i boravak u prirodi.

Faktori koji su uočeni i dovedeni u vezu sa razvojem karcinoma dojke su i uzimanje kontraceptivnih pilula, kasna trudnoća, rana menarha, pozitivna BRKA1 i 2 mutacija.

Što se tiče dijagnostike i lečenja u zdravstvenom centru Valjevo je zaokružen proces jer posle pregleda ima mogućnosti za ultrazvučni pregled, zatim mamografiju, magnet i sve ostalo, a jednom mesečno se održava i konzilijum jer je referentna ustanova Institut za radiologiju i onkologiju Srbije.

Na osnovu dugogodišnjeg kliničkog iskustva, dr Tomić Lukić uočava porast broja obolelih, a naročito u periodu posle korone, na žalost ne samo karcinoma dojke, već i drugih lokalizacija. Ono što je lošije statistički je pojava i oboljevanje od karcinoma mlađe populacije, oko 40, 45 godina.

Žene ne treba da se plaše, već na vreme javljaju. Zaista je veliki broj lekova sada dostupan.

Baš za dojku mogu da kažem da je zbog dostupnosti lekova izlečenje moguće i u uznapredovalim fazama bolesti. Strah i prihvatanje bolesti su sveprisutni i nemaju veze sa društvenom pripadnošću. Fali nam zdravstvene prosvećenosti. Na zapadu se kažnjava neodazivanje na preventivne preglede, mi zato imamo slučajeve da se žene kasno javljaju što usložnjava protokole i proces lečenja.

Pristup lečenju je različit i zavisi od faze bolesti u kojoj se žena javi. Mi tu odluku ne donosimo sami jer postoji konzilijum, tim lekara, onkolog, hirurg, patolog koji odučuju o najboljem lečenju individualno – rekla je dr Tijana Tomić Lukić, specijalsita onkologije, naglašavajući da je pozitivan stav i želja da se izlečite takođe jako bitno tokom lečenja od karcinoma uz podršku porodice i prijatelja jer bolest nije jednostavna i može da traje uz dosta stresnih situacija.

Ove godine, poruku javnosti prenela je i izlečena pacijentkinja Kosana Vićentijević, koja je podelila svoje iskustvo borbe i lečenja karcinoma dojke sa kojim se iznenada suočila tokom redovnog preventivnog pregleda u 48 godini. Od avgusta do marta je prošla cikluse hemioterapija, nakon toga operativni zahvat, nakon koga je kao finale došla radio terapija zračenjem i nakon godinu ipo dana pobedila karcinom dojke.

Sve što je trebalo na putu mog ozdravljenja, ja sam radila u valjevskoj bolnici. Ja sam Valjevka i imam poverenja u valjevske lekare. U čitav Tim. Prvo sa tim lekarima pre bolesti se nikada nisam družila, ali na putu ozdravljenja smo postali prijatelji, sa Tijanom, sa Dejanom kojime operisao, sa anesteziologom, sa ljudima iz laboratorije, sa sestricama sa onkologije, to su mi prijatelji. Čitava podrška, ovde tim ljudi da nekoga ne izodstavim, su radili na tom putu mog ozdravljenja.

Meni je bilo samo teško dok nisam znala proces, dok mi Tijana i Dejan nisu objasnili kakav je put do ozdravljenja. Oni su rekli procedura traje godinu, godinu ipo dana i išli su konzilijumi i dalji redosled lečenja po protokolu. Ja sam imala preporuke prijatelja iz Beograda da tamo nastavim lečenje, ali ja sam rekla ne! Ja sam Valjevka, ja hoću da živim u ovom gradu sa ovim ljudima sa kojima se rodilo prijateljstvo na kome sam zahvalna. Milion puta da kažem hvala timu ove ustanove koji je radio na mom ozdravljenju to je malo.

Pored tima ovde u bolnici, imam i dalje tim ljudi, prijatelji, komšije, familija, koji su bili uz mene svakodnevno u svakom momentu tokom izlečenja i preživljavali sa mnom put izlečenja. Ja da izdam, moj tim, da izdam lekare, te ljude koji su sa mnom na tom putu, nema izdaje, nema predaje! Ja sam rekla: „Mi ćemo da pobedimo!“ i pobedili smo! Ja sam ozdravila! – sa puno emocija je ispričala Kosana Vićentijević naglašavajući da je još najvažnije slušati isključivo lekara tokom terapije i na kontrolnom  pregledu, postupiti tako, a u međuvremenu nastaviti sa normalnim životom. Sama informacija da ima karcinom jednaka je po njenom poređenju slikovitom objašnjenju kao da je udarena sa milion gromova, ali se nijednom nije zapitala zašto se razbolela, već je težila putu ozdravljenja, te je strah ustupio mesto dugotrajnoj timskoj borbi. Podelila je da tokom protokola lečenja, nije nikada ništa „guglala“ već normalno održavala aktivnosti ne priznajući reč bolest nego samo put ozdravljenja.

Kosana Vićentijević se ovom prilikom zahvalila svim ljudima iz okruženja, roditeljima, prijateljima, familiji, kolegama i drugima koji su učestvovali u njenom ozdravljenju, a posebno svima u Zdravstvenom centru Valjevo, nastavljajući svoj život uz nove izazove i profesionalno usavršavanje.

Odeljenje onkologije sa palijativnom negom, veliki broj terapijskih usluga pruža preko Odseka Dnevne bolnice gde pacijenti primaju hemioterapiju.

Uz podršku celog našeg rukovodstva bolnice, nama je bila ideja da nevezano za predstojeću rekonstrukciju bolnice, da malo sredimo naše odeljenje imajući u vidu kompleksnost bolesti koje lečimo.

Prevashodno zbog pacijenata da im malo poboljšamo uslove jer sama dijagnoza kancera se gleda sa mračne strane, a mi smo se potrudili da humanizujemo uslove u skladu sa mogućnostima, mi se trudimo da im unesemo pozitivnu energiju kako bi lakše sve prebrodili. Moja ideja, uz svo osoblje koje me je podržalo, je da sredimo i poboljšamo dnevnu bolnicu, ambulantni rad, kao i na samom odeljneju zamenu stolarije, krečenje, klime i televizore.

Treba da nam stigne još jedna laminarna komora za citostatike. Sređivali smo šalterski deo, ambulante, jer imamo na žalost veliku frekvenciju pacijenata i stalno se stvara gužva. Trenutno je u ovoj akciji opremanja i sređivanja učestvovala i šira društvena zajednica, oko 30 firmi i pojedinaca, Valjevaca je dalo svoj doprinos i želim da se zahvalim svim tim ljudima dobre volje koji su nam izašli u susret i pomogli nam u svemu ovome – zaključila je dr Tijana Tomić Lukić, načelnica Odeljenja onkologije sa palijativnom negom Zdravstvenog centra Valjevo.