26/10/2024
Najnovije vesti
Odbornici-Svanuce-15-07-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-valjevo-kolubarski-okrug-News-Serbie

Svanuće – Naprednjaci će morati da se naviknu na opoziciju u lokalnom parlamentu 

Autor 25/10/2024

Prvog dana zasedanja Skupština grada Valjeva usvojila završni račun budžeta za prošlu godinu, pa prekinula rad. Nakon vikend pauze, nastavak III sednice Skupštine grada Valjeva zakazan je za ponedeljak, 28. oktobar, u 9 časova, u velikoj sali Skupštine grada Valjeva.

Povodom današnjeg zasedanja, opoziciona grupe odbornika “sVAnuće” u Skupštini lokalne samouprave Valjeva, objavila je saopštenje za javnost koje prenosimo u celini.

“Današnji prekid sednice Skupštine grada Valjeva pokazao je da vladajući naprednjaci i socijalisti još uvek nisu navikli na prisustvo i delovanje opozicije na sednicama lokalnog parlamenta.Teško mogu da podnesu činjenicu da su građani Valjeva svojim glasovima izabrali i 17 odbornika opozicije iz koalicije „Svanuće“.

Zašto je današnja sednica skupštine prekinuta tokom rasprave o šestoj od ukupno 62 tačke dnevnog reda? Zato što je jasno da lokalna naprednjačka vlast ne može ili ne ume da izađe na kraj sa činjenicom da se situacija promenila i da interese građana Valjeva sada brani veliki broj opozicionih odbornika iz redova „sVAnuća“.

Mi ćemo poverenje 12.500 građana koji su nam dali glas braniti svim politički dozvoljenim sredstvima. I nećemo ustuknuti.

FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie-Balkan-Europe-IX-2024-odbornik-Zeljko-Trifunovic

Videlo se od samog početka sednice koja je namera vladajuće većine, jer je predsednik Skupštine grada Valjeva Slobodan Gvozdenović u više navrata neumesnim komentarima prekidao odbornike iz odborničke grupe „Svanuće“ dok su argumentovano i kroz konkretne primere govorili o tačkama koje su se ticale budžeta, izveštaja o njegovom trošenju u prvih šest meseci ove godine, kao i o završnom računu budžeta Grada Valjeva za 2023. godinu.

Predsednik Skupštine grada je čak namerno izbegao da da reč odbornicima naše koalicije, iako su se uredno prijavili za raspravu o tačkama dnevnog i njihove prijave su preko ekrana bile vidljive svima u sali.

Za sve to vreme je dozvoljavao šefu odborničke grupe SNS-a Radoici Rstiću da govori o temama koje nisu imale nikakve veze sa tačkama dnevnog reda.

Do kulminacije i prekida sednice je došlo tokom rasprave o šestoj tački  dnevnog reda koja se odnosila na izmenu plana komunalne izgradnje i održavanje objekata komunalne infrastrukture za ovu godinu kada Gvozdenović nije dozvolio Željku Trifunoviću, šefu odborničke grupe „Svanuće“, da odgovori na netačne tvrdnje koje je o njemu izneo Radoica Rstić, šef odborničke grupe SNS-a.

Jasno je da je Gvozdenović na mesto predsednika Skupštine grada Valjeva i postavljen da bi svojim ponašanjem pokušao da spreči delovanje naših odbornika u lokalnom parlamentu, koji bi po zamisli SNS-a trebalo da bude tek nekakva mašina za izglasavanje odluka. Danas se videlo da to nije moguće i da odbornici „Svanuća“ to neće dozvoliti.

FOTO-IZVOR-koalicija-Ujedinjeno-Valjevo-Moze-sVAnuce-03-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Naši odbornici su na zasedanje koje je imalo čak 62 tačke došli dobro pripremljeni, poštujući pre svega građane koji su za nas glasali na izborima u junu ove godine. Naša dužnost je da zastupamo interese građana i da na zasedanjima Skupštine grada iznosimo istinu i razotkrivamo pogrešne i loše odluke i delovanje gradskog rukovodstva.

Sednica se nastavlja u ponedeljak i mi ćemo ponovo biti prisutni i bićemo još istrajniji u zaštiti interesa građana. Naprednjaci će morati da se naviknu na prisustvo i delovanje opozicije u lokalnim parlamentu. Ionako će i sami uskoro biti opozicija.”